Cercetare și dezvoltare

Platformă integrată bazată pe tehnologia NFC Icon Platformă integrată bazată pe tehnologia NFC

bannerPrin acest proiect de R&D, lucrăm la dezvoltarea unei platforme de tip TSM (Trust Services Manager) pentru  tehnologia NFC (Near Field Communication). Astfel, ne propunem să devenim un „broker” de servicii NFC care va gestiona procesele tehnice complexe necesare funcționării ecosistemului NFC și care va degreva furnizorii de bunuri și servicii sau operatorii de rețele telefonie mobilă de complexitatea tehnică. Cu ajutorul acestui demers, clienții vor beneficia de noi servicii contactless sigure.

Pentru telefoanele mobile dotate cu tehnologie NFC, platforma permite managementul ciclului de viață pentru elementul de securitate, ciclul de viață al aplicațiilor (instalare, personalizare, etc.) care susțin serviciile comerciale, precum și al cheilor de securitate.

Transformarea telefonului mobil dotat cu tehnologie NFC, într-un instrument inteligent de interacțiune în cadrul serviciilor fără contact, cum ar fi de pildă cele de plată, control acces sau tranzit:

 • Stocarea securizată a informațiilor cardurilor utilizatorului pe telefonul mobil;
 • Utilizarea telefonului mobil drept bilet de călătorie – printr-o singură atingere;
 • Managementul identitatii;
 • Semnatura electronică;
 • Acces în cladire.

Avantaje economice

 • Extinderea portofoliului de produse inovative ale clientului;
 • Creşterea eficienţei economice a clientului prin păstrarea cheltuielilor la un nivel raţional, sporirea productivităţii muncii, dezvoltarea unui nou prototip de produs şi extinderea în noi sectoare de activitate;
 • Furnizorii de servicii de plată, atât bănci cât și alte entități, pot beneficia de pe urma economiilor de scară prin standardizarea instrumentelor de plată, realizând astfel economii de costuri după investiția inițială.

Ne-am propus dezvoltarea experimentală a unei platforme avansate de furnizare a serviciilor efectuate cu tehnologie NFC. Aceasta va integra într-un punct unic serviciile prestate de furnizori precum bănci, lanțuri de magazine, operatori de telefonie mobilă și operatori de transport. Pentru atingerea obiectivului, este necesară integrarea mai multor elemente din care se constituie platforma creată:

 • Platforma tehnică de tip TSM (Trusted Services Manager), care să asigure managementul tehnic al elementelor de securitate și al tuturor componentelor tehnice adiacente.
 • Componentele de integrare menite să asigure interactiunea cu actorii fie ca sunt furnizori de servicii, alti operatori TSM sau operatori de telefonie mobila.
 • Componentele menite să comunice securizat cu dispozitivele mobile.

Platforma propusă facilitează astfel comunicarea de date între toți actori, fie că sunt operatori de telefonie mobilă, furnizori de servicii sau alți operatori TSM.