Premieră pentru aviaţia românească – avioanele fără pilot private operează în spaţiul aerian naţional

Bogdan-NedelcuBucureşti, 25 iunie 2013 - TeamNet a devenit prima companie privată care a semnat protocolul de operare a avioanelor fără pilot (UAV) în spaţiul aerian al României. Aparatul de zbor UAV Hirrus, staţia de control de la sol, mecanismul de orientare a antenelor şi rampa de lansare au fost proiectate şi construite în întregime de echipa de specialişti români din cadrul companiei. Hirrus este un proiect în care TeamNet investeşte resurse de cercetare de peste 2 ani.

În perioada 17 – 21 iunie UAV-ul a efectuat primele zboruri pentru colectare de date în beneficiul unui proiect de cercetare academică. Informaţiile livrate cu ajutorul senzorilor optici montaţi pe Hirrus vor fi folosite pentru evaluarea potenţialului de inundaţii dintr-un bazin hidrologic. Până pe 31 iulie TeamNet va mai efectua încă 6 misiuni cu acest UAV, toate fiind zboruri de colectare de date în beneficiul unor proiecte de cercetare.

Bogdan Nedelcu, Vicepreşedinte Proiecte Strategice TeamNet:

„UAV-urile noastre sunt aparate de zbor uşor adaptabile pentru diferite misiuni, care livrează informaţii relevante, precise şi corect localizate, în timp real. Am primit propuneri pentru utilizarea Hirrus în proiecte de cercetare în agricultură, turism, protecţia mediului, prevenţia dezastrelor şi chiar şi arheologie. În curând, în România, dar şi pe alte pieţe, cererea de tehnologie UAV din sectorul privat va creşte, pe măsură ce tot mai mulţi clienţi privaţi vor vedea beneficiile utilizării datelor oferite de astfel de avioane fără pilot”.

Autonomia de zbor, timpul scurt de lansare şi costurile scăzute de operare recomandă UAV-ul Hirrus pentru culegerea de date despre starea recoltelor, monitorizarea dăunătorilor, pentru realizarea de hărţi detaliate şi monitorizarea activităţii pe suprafeţe mari de teren. De asemenea, aparatul de zbor poate susţine activităţile de cautare a persoanelor izolate în situaţii de urgenţă (inundaţii, înzăpeziri, alunecări de teren, avalanşe etc).

Sistemul UAV oferit de TeamNet include trei avione fără pilot Hirrus, o staţie de control-comandă şi antene de emisie recepţie iar în costul de achiziţie este inclus training-ul de utilizare. Sistemul poate fi de asemenea închiriat sau utilizat pe bază de abonament. Aparatul are o autonomie de aproximativ 3 ore, în funcţie de încărcătură, poate atinge vizteze de peste 110 km/h la altitudini de peste 2.500 m.

Operarea acestui tip de aparat nu afectează siguranța traficului aerian civil.

Despre TeamNet

Cu o experienţă de 12 ani pe piaţă, TeamNet este unul dintre cei mai importanţi integratori IT din România, având un portofoliu divers, care include proiecte de GIS, Big Data, hardware, proiecte de integrare de sisteme, dar şi dezvoltare la cheie pentru clienţi din administraţie, transporturi, mediu, sănătate sau agricultură. Cifra de afaceri a grupului TeamNet a depăşit 50 milioane EUR la sfârşitul anului 2012. TeamNet a fost inclusă, pentru al cincilea an consecutiv, în topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, top ce ierarhizează companiile în funcţie de rata de creştere a veniturilor.